Zanedlouho zde máme sváteční pečení. Určitě chcete, aby nejen to, ale také vaše běžná příprava koláčů a zákusků dopadla na výbornou. Bohužel, ne vždy je tomu tak ai ten nejlepší kuchař má právo na omyl. Znáte nejčastější chyby při pečení? Tímto se vyplatí (a také dá) předem vyhnout!
Použití nesprávné formy či plechu na pečení
Při přípravě sladkých dobrot máme na výběr spoustu různých
forem – dortová kulatá, čtvercová, bábovková, srnčí záda, chlebová… Navíc tyto tvary jsou na trhu v rozličných velikostech. Některý koláč vyžaduje menší vysokou formu, jiný zase větší plochu a nižší výšku.
Vždy si pečlivě přečtěte recept a ještě před tím, než začnete péct, se ujistěte, že máte k dispozici správnou formu na tento recept. Pokud ne, vyberte recept vhodný do formy, kterou máte.
Pečení v nevymazaném plechu/formě
Vymazání plechu nebo formy se může zdát někdy zbytečné, zvláště pokud má nepřilnavý povrch. Když však vynecháte vymazání, děláte tak na vlastní riziko. Jinými slovy – bez ohledu na podklad se koláč velmi pravděpodobně přilepí na plech, zejména v rozích a ve štěrbinách. Navíc, některá místa budou připálená, což také určitě nechcete. Jak předejít problémům? Před pečením plech nebo formu potřete alespoň kouskem másla. V mnoha receptech je doporučeno formu po vymazání vysypat moukou – neignorujte ani tento postup. Na druhé straně jsou recepty, kde si vystačíte s pečícím papírem.
Použití studených přísad
V receptech se často uvádí, že je třeba přidat máslo odstáte při pokojové teplotě nebo jednoduše změkčené máslo. I když rozdíl mezi máslem z chladničky a máslem odstátým 30 minut na kuchyňské lince se zdá banální, při pečení má velký význam. Některé složky skutečně fungují lépe při určitých teplotách.

Víte například o tom, že vejce při pokojové teplotě dodávají koláčům větší objem? Studené máslo také nebude tak nadýchané, když ho smícháte s cukrem jako teplejší máslo. Teplá voda aktivuje droždí – studená ho nechává spát. Co z toho vyplývá? Plánujte dopředu a před pečením připravte ingredience tak, aby měly správnou teplotu.
Známe to všichni: máme plné ruce práce s přípravou ingrediencí, často děláme deset věcí najednou – to je ten moment, kdy si řekneme, na co měřit přesně, vždyť to odhadnu i od oka! Omyl! Chce to jen lepší organizaci, rozhodně ne vynechání měření. Stačí malá odchylka a z famózního koláče bude nepříjemná pohroma. Předem si změřte mokré a suché ingredience. Vejce rozbijte v samostatné misce, ne přímo nad těstem, takže neriskujete, že směs zničí skořápky nebo špatně oddělené vejce. Máte-li vše připraveno, vymíchat těsto je hračka.